Kralja Tomislava 10

Sisak, Hrvatska

044/ 811-811

Kontakt telefon

Noć muzeja 2022.

Gradski muzej Sisak i ove je godine sudjelovao u Noći muzeja, manifestaciji koja već 17 godina predstavlja nezaobilazni kulturni događaj na razini cijele Hrvatske. Situacija uzrokovana pandemijom  virusa Covid-19 znatno je promijenila koncept manifestacije, no silom prilika prihvaćena je i ova nova stvarnost te se većina programa odvija putem digitalnih tehnologija.

Noć muzeja održana je 28. siječnja na temu MUZEJI – IZMEĐU STVARNOG I DIGITALNOG koja doista odražava svu neizvjesnost snalaženja u novim uvjetima i balansu između onoga što je stvarno, digitalno, realno ili moguće. U skladu s temom i okolnostima, svoj program osmislio je i Gradski muzej Sisak koji je, kako zbog loše epidemiološke situacije tako i zbog smanjenih kapaciteta prostora zbog posljedica potresa, svoj program pretvorio u digitalne sadržaje.

Naši izložbeni prostori bili su tu večer zatvoreni, ali smo omogućili virtualnu šetnju našom novom izložbom „Ogledalo, ogledalce moje: Rimski kozmetički pribor iz Siscije“ koju ćete moći pogledati iz udobnosti i topline svoga doma tijekom cijele večeri.

Pogledavši izložbu sasvim je jasno kako su higijena, njega i briga o izgledu i zdravlju bili jako bitni za stare Rimljane, a njihova praksa izrade kozmetike još i danas je inspiracija i temelj za mnoge tretmane i proizvode. Upravo njihova saznanja i nama su poslužila kao inspiracija za Online radionicu izrade rimske kozmetike gdje smo ih na jedinstven način spojili s suvremenim trendovima.

Tijekom večeri održana su i dva online Kviza znanja gdje su svi imali priliku pokazati koliko dobro poznaju povijest našeg grada, a one koji su se pokazali kao najbolji smo naravno nagradili.

Od 19 do 20,30 sati opuštali smo se uz HRT-ove priloge o baštini Siska, dokumentarni film Na tri rijeke iz 1954. godine te snimak Otvorenja mosta u Sisku (današnjeg Starog mosta) 1934. godine. Nije sadržaj koji se često prikazuje, ali uz dopuštenje i dobru suradnji s HRT-om ovo je bila izvrsna prilika za pogledati te materijale.  

Iz Info-centra industrijske baštine- Holandska kuća u 21 sat nam je uslijedilo Predavanje i slušaonica na temu vojne koračnice u Sisku i Hrvatskoj.

Cjelokupni program Noći muzeja Gradskog muzeja Sisak mogao se pratiti na na Internet stranici www.muzej-sisak.hr te putem društvene mreže Facebook na stranicama Gradski muzej Sisak i Holandska kuća.

PROGRAM

18,00 – 01,00       Izložba  “Ogledalo, ogledalce: Rimski kozmetički pribor iz Siscije” (online)

18,00 – 19,00       Radionica izrade rimske kozmetike(online)

18,00 – 22,00      Nagradni kviz (online)

19,00- 20,30        Online filmoteka (HRT-ovi prilozi o baštini Siska, Na tri rijeke, Otvorenje mosta u Sisku)

21,00 – 21,45      Predavanje/slušaonica na temu koračnice u Sisku i Hrvatskoj (online)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print