Kralja Tomislava 10

Sisak, Hrvatska

044/ 811-811

Kontakt telefon

Arheološki odjel

O arheološkom odjelu

U Arheološkom odjelu čuvaju se svi predmeti koji su pronađeni tijekom arheoloških istraživanja na području grada Siska i njegove bliže okolice, ili predmete koji su donirani ili otkupljeni za Muzej, a pripadaju razdobljima od prapovijesti do ranog srednjeg vijeka.  Osnutkom Muzeja 1951. g. osnovana je Arheološka zbirka s numizmatikom. Tijekom godina, a naročito od početka 21. st., sve veći priljev arheološkog materijala uvjetovao je raspodjelu materijala u više arheoloških zbirki, da bi se 2011. osnovao Arheološki odjel. Danas se unutar Arheološkog odjela čuva nekoliko desetaka tisuća arheoloških predmeta, raspoređenih u više zbirki prema vrsti materijala od kojih su napravljeni, ali i njihovoj funkciji i vremenu nastanka.

Zbirka kamenih predmeta i građevnog materijala

Zbirka kamenih spomenika sadrži oko 80 predmeta. Najveći dio zbirke čine ulomci arhitektonskih elemenata (baze stupova, kapiteli, nadvratnici), te sarkofazi i nadgrobne stele. Datiraju se u rimsko carsko razdoblje, 1. – 4.st. Dio zbirke izložen je in situ, na lokacijama u gradu Sisku i u dvorištu Gradskog muzeja Sisak.

Zbirka keramičkih predmeta

Zbirka keramičkih predmeta sadrži predmete iz razdoblja antike i srednjeg vijeka. Obuhvaća keramičke predmete za svakodnevnu upotrebu i one luksuznog karaktera. Najbrojniji su predmeti iz razdoblja antičke Siscije, od malih, bogato ukrašenih posuda fine izrade do grubog posuđa svakodnevne namjene, za pripremu, posluživanje i čuvanje hrane i pića. Osim posuđa, zbirka obuhvaća i ostale keramičke predmete poput uljanica, opeka itd. Srednjevjekovno razdoblje nešto je slabije zastupljeno ulomcima keramičkih predmeta svakodnevne namjene. Zbirku uglavnom čine predmeti prikupljeni arheološkim istraživanjima.  

Zbirka koštanih predmeta

Ova zbirka sadrži preko 200 predmeta izrađenih od kosti i roga. Najzastupljenije su igle-ukosnice, zatim šivaće igle, te češljevi, vretena, pisaljke, igraće kockice i žetoni. Pripadaju rimskom carskom razdoblju, 1.–4.st.

Zbirka metalnih predmeta

Zbirka metalnih predmeta arheološkog odjela sadrži raznovrsne metalne predmete izrađene uglavnom od željeza i bronce, te olova. Najvećim su dijelom zastupljeni predmeti iz svakodnevne uporabe poput posuđa, svjetiljaka, stilusa, igala (šivaćih i ukrasnih), medicinsko-ljekarničkih instrumenata, ključeva i dijelova brava, oruđa i alata, čavala i stezača, lanaca, vodovodnih cijevi, i dr. Zbirka sadrži i oružje (kaciga, mačevi, koplja, noževi i bodeži, strelice) i konjsku opremu, te figuralna umjetnička djela. Predmeti su većim dijelom iz rimskog doba, dok je iz srednjovjekovnog razdoblja sačuvano nešto uporabnih predmeta.

Zbirka nakita i gema

U Zbirci nakita i gema nalazi se preko 900 predmeta ukrasne i uporabne funkcije.. Najzastupljenije su metalne fibule, narukvice i prstenje. Osim njih zastupljene su i staklene narukvice i perlice od različitih materijala, zlatne naušnice, brončane i željezne igle ukosnice, privjesci i dr. Sačuvane geme potječu iz rimskog doba, napravljene su od dragog i poludragog  kamenja, te ukrašene različitim motivima.

Zbirka prapovijesti

Najstariji prapovijesni predmeti su neolitski i eneolitski artefakti (5.-3. tisućljeće pr.Kr.): sjekire i nožići, a tu su i kipići, koji po načinu oblikovanja mogu pripadati vučedolskoj kulturi. Brončanodobna kultura polja sa žarama datirana od polovice 2. do 1. tisućljeće pr. Kr. zastupljena je mačem, šupljom sjekirom, kopljem, ulomcima keramike. Najviše je predmeta iz željeznodobne Segestice, halštatske (od 8. do kraja 5. st. pr. Kr.): kaciga, sjekire, žvale za konje, vrh strijelice, fibule i keramika; te latenske: grafitne posude (vrčevi, tanjuri, šalice), fibule, narukvice, nanogvice, noževi, koplja, amuleti, dječje igračke i kultni idoli.

Zbirka staklenih predmeta

Zbirka sadrži staklene predmete i ulomke od razdoblja antike do srednjeg vijeka. Sastoji se od predmeta svakodnevne upotrebe, vrčeva, tanjura, čaša, boca i kapaljki, dijelova nakita te urni i grobnih nalaza kao što su balzamariji, zdjelice i sl. Zastupljeni su brojni oblici i tipovi staklenih predmeta, koji u zbirku uglavnom dolaze arheološkim istraživanjima. Srednjevjekovno razdoblje slabije je zastupljeno, a sadrži uglavnom ulomke grubljeg keramičkog posuđa.