Kralja Tomislava 10

Sisak, Hrvatska

044/ 811-811

Kontakt telefon

Zyzek, 13. do 17. stoljeće

Zemaljski feudalni gospodar Siska i područja oko njega 1215. godine postaje Zagrebački kaptol darovnicom biskupa Stjepana I. što je potvrdio kralj Andrija. U vlasništvu Kaptola ostaje sve do 19. stoljeća. Naselje egzistira kao malo poljoprivredno i trgovačko sjedište s organiziranim općinskim uređenjem.

Trgovište Sisak (oppidum Zyzek), nastalo je najvjerojatnije krajem 14. ili početkom 15. stoljeća. Način života počinje se mijenjati kada se ovim prostorima počela približavati turska vojska i kada se Sisak pretvara u glavnu stratešku točku obrane čitave Hrvatske.

Godine 1544. Kaptol je započeo gradnju utvrde. Njezina uloga nije bila tek zaštita sisačkog naselja, već zaustavljanje turskog prodora dalje od Siska. Neposredna blizina važne obrambene utvrde za sisačko je naselje bila pogubna, jer je pri svakom pokušaju njenog zauzimanja ono bivalo uništeno, stanovništvo pobijeno ili odvedeno u roblje.

Sisak je postao središte i najvažnija obrambena točka još uvijek slobodnog sjeverozapadnog dijela Hrvatskog kraljevstva što je razlog da je turski vojskovođa Hasan paša upravo ovdje odlučio probiti obrambenu liniju na rijeci Kupi. Tri puta je opsjedao Sisak; 1591, 1952 i 1593, kada je doživio konačni poraz i slom.

Dana 22. lipnja 1593. otpočela je presudna bitka za obranu Siska i čitavog Hrvatskog kraljevstva. Malobrojna, ali dobro organizirana i motivirana kršćanska vojska pod vodstvom hrvatskog bana Tome Bakača Erdödyja sukobila se na ušću Odre u Kupu sa znatno nadmoćnijom turskom silom. U presudnom trenutku, iz sisačke utvrde u pomoć je krenulo tristotinjak branitelja, izmučenih dugotrajnom opsadom, predvođenih kanonikom Blažom Gjurakom.

U samo sat vremena bitke, kršćanska vojska, potukla je znatno brojniju Hasan pašinu vojsku. Vijest o pobjedi nad Turcima kod Siska doživljena je kao posebno značajan međunarodni događaj te je imala snažnog odjeka diljem Europe.

16. stoljeće je u životu Siska razdoblje krize, dok 17. stoljeće predstavlja počekat obnove građanskog života.