Kralja Tomislava 10

Sisak, Hrvatska

044/ 811-811

Kontakt telefon

Fragmenti – Sisak od prapovijesti do suvremenosti

(Zbog štete uzrokovane potresima u prosincu 2020. godine dio postava s izložbom Fragmenti- Sisak od prapovijesti do suvremenosti je zatvoren)

Mjesto održavanja: Gradski muzej Sisak

Vrijeme održavanja: od 11. travnja 2006.

Tema: Povijest grada Siska od prapovijesnih vremena do suvremenosti.

Stalni postav Gradskog muzeja Sisak otvoren je u travnju 2006. godine izložbom „Fragmenti“ gdje je prvi puta cjelovito prikazan grad Sisak od prapovijesnih vremena do suvremenosti. Izložba je obuhvatila sve zbirke Gradskog muzeja Sisak pa nas tako izložbeni postav vodi i upoznaje s eksponatima od najstarijih prapovijesnih nalaza, preko vremena Segestice i Siscije, Ljudevita Posavskog, borbe s Osmanlijama, tradicijske baštine 18. i 19. stoljeća kada ponovo nastaje grad, do industrijskog dijela 20. stoljeća te Domovinskog rata i stvaranja samostalne Hrvatske države.

Uz izložbu snimljen je i dokumentarno – igrani film pod istim nazivom, a koji donosi ulomke iz bogate sisačke povijesne baštine. Film se sastoji od računalnih animacija, fotografija, predmeta iz fundusa Gradskog muzeja Sisak i igranog dijela. Animirani dio filma prikazuje kako je nekada izgledala rimska Siscia, kako se u srednjem vijeku gradio Stari grad, rast Siska u 19. stoljeću, razvitak industrije u 20. stoljeću i slično. Igrani dio filma snimljen je na lokacijama u Staroj Drenčini, Starom gradu i prostoru Gradskog muzeja Sisak, a govori o Oktavijanu Augustu, Ljudevitu Posavskom i slavnoj bitci protiv Turaka 1593. godine.