Kralja Tomislava 10

Sisak, Hrvatska

044/ 811-811

Kontakt telefon

U Holandskoj izložba „Priče o fotoaparatima“

Izložba „Priče o fotoaparatima“ autora dr. sc. Vlatka Čakširana otvorena je u četvrtak, 9. lipnja 2022. u 20 sati u Holandskoj kući, Rimska 10, Sisak.

Definicija kaže kako je fotoaparat, fotografski aparat ili fotografska kamera uređaj za snimanje fotografija kojim se pod kontroliranim uvjetima slika predmeta projicira na fotoosjetljivu podlogu. Iza te definicije kriju se desetine inovatora, istraživača, fotografa i ostalih osoba koje su od 19. stoljeća do danas radile na razvoju opreme za fotografiranje. Svaki od pojedinaca dao je svoj doprinos razvoju fotografskih tehnika, dizajnu fotoaparata i fotografske opreme, mehanike analognih aparata i unaprjeđenju digitalne fotografije. Sve su se inovacije nadograđivale jedna na drugu – od onih jednostavnih do kompleksnijih. S druge strane, te su promjene omogućile širem krugu ljudi korištenje fotografskih aparata. Iz jednog ekskluzivnog kluba fotografiranje postaje dio svakodnevice većeg dijela ljudi. Preko razvoja fotoaparata može se promatrati i razvoj industrijskog društva kroz razne vizualne materijale stvorene pomoću tih uređaja, ali i kroz njihovu masovnu proizvodnju koja je afirmirala vodeće tvornice od kojih neke funkcioniraju i danas.

Ova izložba nastala je kao zajednička ideja dr. sc. Vlatka Čakširana, muzejskog savjetnika iz Gradskog muzeja Sisak i Miroslava Arbutine – Arbe, voditelja Fotogalerije Siscia Obscura iz Siska. Izložbom su spojeni fotoaparati i fotografska oprema iz Tehničke zbirke Gradskog muzeja Siska, donacije fotoaparata Miroslava Arbutine – Arbe i donacije jednog fotoaparata s kraja 19. stoljeća Kirile Radovanović, čime se mogao stvoriti respektabilan pregled posjedovanja fotoaparata u sisačkoj sredini koji su prošli put od statusnih simbola i privilegije pojedinaca do uređaja za šire mase. Na popisu predmeta nalazi se 69 fotoaparata raznih proizvođača iz Europe, Azije i Amerike čime se zaokružuje prikaz razvoja tih uređaja u svijetu.

Izložba i katalog financirani su sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Grada Siska i Gradskog muzeja Sisak.

Izložba se može posjetiti u radno vrijeme Info centra industrijske baštine grada Siska- Holandska kuća (od utorka do petka od 9,00 do 17,00 i subotom od 10,00 do 16,00 sati) do 1. rujna 2022

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print