Kralja Tomislava 10

Sisak, Hrvatska

044/ 811-811

Kontakt telefon

Zbog velikog interesa javnosti izložba “Slatki život, 100 godina tvornice Zvečevo” ostaje u HOKU do 1. srpnja 2022.

Zbog velikog interesa javnosti produžili smo vrijeme trajanja izložbe „Slatki život, 100 godina tvornice Zvečevo“ te se ona može pogledati u Holandskoj kući do 1. srpnja 2022.

„Slatki život, 100 godina tvornice Zvečevo“, naziv je izložbe Ivane Domanović, kustosice Gradskog muzeja Požega koja prikazuje povijest i djelovanje tvornice koja je na početku nosila ime „Stock“, a kasnije „Zvečevo“, a ima značajno mjesto u povijesti požeške i slavonske industrije 20. st. 

Tijekom svoje povijesti tvornica je bila povezana sa švicarskom tvornicom Nestle, a bila je poznata i po svojim inovativnim čokoladama. Godine 1964. nastaje Mikado, prva čokolada s rižom na svijetu, a tih godina nastaju i poznati brendovi Seka, Braco, Volim te, Samo ti, Mond… i drugi. Zvečevo je u bivšoj Jugoslaviji bilo na drugom mjestu po proizvodnji alkohola te na trećem mjestu po proizvodnji kakao proizvoda. Tijekom 1960-ih godina tvornica je proizvodila bistre voćne sokove koje je izvozila po čitavoj Europi, pa čak i na američko tržište.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print