• Kralja Tomislava 10, Sisak
  • gradski-muzej-sisak@sk.t-com.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Kralja Tomislava 10

Sisak, Hrvatska

044/ 811-811

Kontakt telefon

Predavanje „Siscijska kovnica u razdoblju kasne tetrarhije“

U četvrtak, 23. studenoga 2017. u Gradskom muzeju Sisak održano je još jedno u nizu predavanja u sklopu ciklusa predavanja „Rimska carska kovnica u Sisciji 1755 godina kasnije“ .

Predavanje pod nazivom „Siscijska kovnica u razdoblju kasne tetrarhije“ održala je dr. sc. Ana Pavlović s Odjela za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Siscijska je kovnica u vremenu tetrarhije doživjela korjenite promjene, kao i ostale kovnice i cijeli monetarni sustav nakon Dioklecijanove novčane reforme. No, posebno je zanimljiv odabir emisija tipova koji su kovani u vremenu najintenzivnijih dinastičkih sukoba između 308. i 313. godine, kada su se nakon abdikacije Dioklecijana i Maksimijana Herkulija 305. razni pretendenti za vlast nad rimskim carstvom uključili u bespoštednu borbu za prijestolje. Na tipovima koje siscijska kovnica emitira u tom periodu možemo pratiti korelaciju između trenutačne političke situacije u carstvu, koja se u tim burnim vremenima mijenjala iz dana u dan i monetarnih odluka unutar kovnice vezano za odabir tipova, reduciranje težine i izmjenu carskog portreta i legende.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print