• Kralja Tomislava 10, Sisak
  • gradski-muzej-sisak@sk.t-com.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Kralja Tomislava 10

Sisak, Hrvatska

044/ 811-811

Kontakt telefon

Predavanje „Lađe u prapovijesti i antici“

U četvrtak 19. travnja 2018. u 19 sati u Gradskom muzeju Sisak održano je prvo u nizu predavanja u sklopu ciklusa „Šikljom kroz povijest grada“. Predavanje pod nazivom „Lađe u prapovijesti i antici“ održala je Rosana Škrgulja, viša kustosica Gradskog muzeja Sisak.

Za razvoj i širenja ljudske vrste uspješno prelaženje preko vodenih tokova i masa ima veliki značaj. U čestim su se migracijama naši preci često susretali s problemom prelaska preko rijeka, jezera, mora i oceana te su morali iznaći zadovoljavajuće rješenje. I pritom, po mogućnosti, ostati živi. Postoje indicije da su još prije 500 000 godina pripadnici vrste Homo erectus koristili neku vrstu plovila kako bi iz sjeverne Afrike, preko Gibraltara, došli na europski kontinent. Kolonizacija istočnoazijskih i pacifičkih otočja i otoka ne bi bila moguća bez iznimnih brodova i navigacijskih vještina. Iako su Sjeverna i Južna Amerika u prvome valu naseljena preko kopnenoga mosta koji je postojao između Sibira i Aljaske, novovjekovna se kolonizacija također oslanjala na brodove. Plovila su bila jednako važna u svim ostalim segmentima života: lovu i ribolovu, trgovini, prometu, ratovima.

Ovo će izlaganje dalo je pregled povijesti plovila od prapovijesti do ranoga srednjeg vijeka s posebnim osvrtom na nalaze s područja Siska i regija s kojima je bilo povezano. Smještaj Siska i naselja koja su mu prethodila – Segesta, Siscija – pokazuju da su rijeke bile strateška odrednica tijekom čitave njegove povijesti. Iskorištavanje rijeka kao resursa i prometnice nije moguće bez adekvatnih plovila. Dio će izlaganja biti posvećen monoksilima, čamcima izdubenim iz jednoga debla, koji su posvjedočeni na Kupi od prapovijesti do novovjekovnog razdoblja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print