Kralja Tomislava 10

Sisak, Hrvatska

044/ 811-811

Kontakt telefon

70 godina Gradskog muzeja Sisak

Gradski muzej Sisak osnovan je 1951. godine kao gradska kulturna institucija koja je imala za cilj prikupljanje, čuvanje i prezentaciju bogate povijesne građe Siska i njegove okolice. Tada su formirani arheološki, kulturno-povijesni, etnografski i galerijski odjel, te odjel NOB s Memorijalnom radionicom Nikole Karasa koja će kasnije postati Muzej i arhiv revolucije kotara Sisak. Od svoga osnutka, muzej je postao mjesto kontinuiranog rada na promociji bogate sisačke baštine. Među prvim osobama muzeja koji su doprinijeli njegovu razvoju i afirmaciji u javnosti bio je Stjepan Vrbanović, prvi direktor te institucije, koji je ujedno bio i počasni konzervator za sisačko područje, voditelj arheoloških istraživanja, voditelj obnove utvrde Stari grad i izgradnje Etno-parka, jedan od osnivača Društva za turizam i poljepšanje grada itd. Na taj je način ukazao na potencijale muzeja ne samo kao institucije koja se primarno bavi muzejskom djelatnošću nego i aktivnog sudionika kulturnog i društvenog života grada. Na tom tragu muzej i danas djeluje, a njegova uloga je još više potencirana nakon velikog potresa koji je oštetio značajan dio njegovih baštinskih kapaciteta. Iako su u potresu stradali i prostori muzeja na nekoliko lokacija, nije prestao i njegov rad na promociji bogate baštine već je prebačen u virtualni prostor u iščekivanju obnove.
Unatoč svim problemima Gradski muzej Sisak će se predstaviti javnosti kroz prigodan program tijekom mjeseca travnja. Već u srijedu, 21. travnja 2021. godine, Hrvatska pošta objavljuje prigodnu dopisnicu posvećenu Gradskom muzeju Sisak čime se i ta institucija priključuje obilježavanju navedene godišnjice. U subotu, 24. travnja 2021. godine, od 10 do 12 sati održat će se promocija muzeja na Šetnici Slavoljuba Slave Striegla, a koja koja uključuje edukativnu radionicu za djecu, prigodnu prodaju muzejskih publikacija i suvenira, te vodstvo po gradu. Posjetitelji će tom prigodom moći donijeti svoje predmete i od kustosa muzeja dobiti informacije o njima, ali će ih moći i donirati. Od 26. do 30. travnja 2021. godine, u suvenirnici Gradskog muzeja Sisak moći će se nabaviti muzejske publikacije po prigodnim cijenama. Aktivnosti muzej nastavit će se i tijekom svibnja i lipnja ove godine. Gradski muzej Sisak poziva sve da dolaskom na navedena događanja i praćenjem aktivnosti na društvenim mrežama podrže djelatnost te institucije kao i do sada.

AKTIVNOSTI

IZLOŽBA “MUZEJ NAKON POTRESA”

Gradski muzej Sisak u sklopu predstavljanja na Šetnici Slavoljuba Slave Striegla, u subotu 24. travnja 2021. godine, organizirat će prigodnu izložbu pod nazivom „Muzej nakon potresa“. Izložbom će se prezentirati stanje nakon potresa od 29. prosinca 2020. godine u Gradskom muzeju Sisak, Info centru industrijske baštine Holandska kuća i utvrdi Stari grad. Izložba se može pogledati od 10 do 12 sati.

VODSTVO PO GRADU SISKU

Gradski muzej Sisak će za sve zainteresirane organizirati vodstva po Sisku, u subotu, 24. travnja 2021. godine od 10 do 12 sati. Planirano je da se formiraju dvije grupe, jedna u 10 sati i druga u 11 sati na Šetnici Slavoljuba Slave Striegla, nasuprot Gradske vijećnice, Rimska ulica 26. Vodstvo uključuje šetnju uz rijeku Kupu od mjesta okupljanja do arheološkog lokaliteta Siscia in situ kod sisačke katedrale, a vodiči će biti kustosi Gradskog muzeja Siska koji će sve zainteresirane upoznati sa zanimljivim detaljima iz sisačke povijesti. Ova aktivnost organizira se u sklopu obilježavanja 70 godina djelovanja Gradskog muzeja Sisak.

KREATIVNI MUZEJ

Gradski muzej Sisak u subotu 24. travnja 2021., od 10 do 12 sati na Šetnici Slavoljuba Slave Striegla održat će program pod nazivom “Kreativni Muzej”. Program uključuje provođenje niza edukativno kreativnih radionica na kojima mogu sudjelovati djeca svih uzrasta. Radionice koje će se provodit su Ruža kao motiv, Dobra industrija, Capice sreće i Šiklje. Voditelj programa je Marijan Bogatić, viši kustos pedagog Gradskog muzeja Sisak.Radionice će se održati u skladu s epidemiološkim mjerama.

DOPISNICA GRADSKOG MUZEJA SISAK

Hrvatska pošta odlučila se priključiti obilježavanju 70 godina djelovanja Gradskog muzeja Sisak objavom prigodne poštanske dopisnice s motivima naše institucije. Dopisnica je izdana u nakladi od 5.000 primjeraka, na recikliranom 190 gramskom papiru, tiskana je u tiskari AKD d.o.o. u Zagrebu, a dizajnerica je Alenka Lalić, dugogodišnja suradnica HP-a. Hrvatska pošta takve dopisnice izdaje od 1997. godine, a ova je 117. po redu. Datum njezina izdavanja (ili uporabe u poštanskom prometu) je 21. travnja 2021. godine. Dopisnica će se moći nabavit po cijeni od 3,30 kn pri čemu je njezinom kupnjom ujedno plaćena poštarina za transport i uručenje. Svi zainteresirani moći će kupiti dopisnicu u poštanskom uredu u ulici Augusta Cesarca 109 A u Sisku.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print