Kralja Tomislava 10

Sisak, Hrvatska

044/ 811-811

Kontakt telefon

Noć muzeja 2020.

S ponosom možemo izjaviti kako je ova 15. Noć muzeja u gradu Sisku bila najuspješnija do sada. Broj od 2643 posjetitelja koji su nas posjetili na dvije lokacije, prostor Muzeja u Tomislavovoj ulici i Holandskoj kući u Rimskoj ulici, za nas je i više nego očekivan.
U Gradskom muzeju Sisak, u Ulici kralja Tomislava, održan je program pod nazivom „Sisački etno-praktikum“, a koji je tematski bio vezan uz izložbu „Tradicijska moda s početka 20. stoljeća“. Kroz „Sisački etno-praktikum“ posjetitelji su bili upoznati s tradicionalnim načinima i tehnikama stvaranja i ukrašavanja narodnog ruha, od tkanja na tkalačkom stanu, vezenja, heklanja, do dizajniranja, modeliranja, krojenja, šivanja i dr. Koliko je tema bila zanimljiva javnosti potvrđuje i podatak kako je u pojedinim trenucima bilo gotovo nemoguće ući u prostor Muzeja od gužvi koje su se stvarale. Muzej je posjetilo gotovo 1000 posjetitelja, a na izlasku bili su prepuni riječi pohvala i oduševljenja samim programom.
Novootvoreni Info-centar industrijske baštine – Holandska kuća ove je godine prvi puta sudjelovala u Noći muzeja. Nakon njena otvorenja u prosincu 2019. ovo je bio prvi veći organizirani događaj u Holandskoj kući, a mnogima i prva prilika za posjetiti je i doživjeti u njezinom punom sjaju. Program organiziran u Holandskoj kući temeljio se na jednoj zanimljivoj poveznicu između originalnih predmeta i suvremenih tehnologija, a to je strast i ljubav prema glazbi. Noć muzeja smo započeli prezentacijom Zbirke Velimira Krakera, jedinstvenom zbirkom starih gramofona, fonografa i radio aparata poznatog sisačkog kolekcionara. Koliko je prezentacija gosp. Krakera zainteresirala javnosti pokazuje i činjenica kako su prvi posjetitelji počeli ulaziti u Holandsku kuću čak i prije njenog službenog otvorenja, a već u 18 sati izložbeni prostor Zbirke Kraker bio je prepun gostiju. Nakon prezentacije u istom prostoru održana je i promocija dvostrukog A-singla na vinilnoj ploči sisačke grupe L.H.D. Ovaj poznati instrumentalni r’n’r trio, Lada, Hrvoje i Dinko, okupio je brojne ljubitelje svoje glazbe, a promocija se pratila i iz hodnika jer se unutra od nastale gužve nije  moglo ući. Za puštanje glazbe i vrhunski zvuk pobrinule su se sisačke tvrtke D.O. Analogue i Dachorn koje su ovom prilikom predstavile svoje gramofone i zvučnike koje možemo smjestiti u sam vrh suvremene tehnologije i dizajna. U Noći muzeja Holandsku kuću posjetilo je gotovo 1700 posjetitelja, a vjerujemo da će mnogi od njih nakon prvotnog oduševljenja samim prostorom i izložbenim sadržajima postati naši stalni gosti.
Ovim putem želimo zahvaliti svim našim posjetiteljima na posjetu, ali i svima onima koji su se na bilo koji način uključili u ostvarenje programa Noći muzeja. Hvala našim volonterima čija je pomoć bila neprocjenjiva, te sponzorima: Mc Donalds, Mlin i pekare Sisak, Restaurant Cocktail, Zalogajnica.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print