Kralja Tomislava 10

Sisak, Hrvatska

044/ 811-811

Kontakt telefon

Izložba Velida Đekića “Crni znoj”

U četvrtak 18. lipnja u Holandskoj kući otvorena je izložba riječkog istraživača industrijske baštine ,Velida Đekića. Velid Đekić predstavlja seriju fotografija nazvanu Crni znoj, a riječ je o 40 snimaka nastalih tijekom njegova bavljenja industrijskom arheologijom u krugu Rafinerije nafte Rijeka na Mlaki, s onu stranu dokumentarističkog bilježenja povijesno važnih situacija u toj industrijskoj oazi.

Motivi su se ponudili objektivu kao trenuci koji likovno nadilaze vlastito pogonsko polazište, pretvarajući se u vizualno polje raznovrsnih mogućnosti čitanja, od onih iz apstraktne vizure preko geometrizma do enformel poetike, u pravilu se držeći monokromatske lepeze karakteristične za lokaciju. Uz manje varijacije kolorističke naravi, koje na svoj prigušen način zapravo podcrtavaju temeljnu priču.Izložba je koncipirana u tri segmenta: Crni znoj, Metalna koža, Rane i melemi. Zajedničko im je što se mogu čitati u svjetlu interpretacije industrijskog pogona kao biološkogorganizma. Razlika im je na motivskoj razini. Ciklus Crni znoj polazi od registriranja, nazovimo ih tako, bitumenskih i sličnih izlučevina, ciklus Metalna koža stavlja u vidokrug  manifestacije metalnog prisuća u tkivu pogona, dok nas ciklus Rane i melemi upoznaje s bolnim mjestima tog industrijskog tkiva, kojima je proces liječenja ljekovitim premazima / izlučevinama krenuo ili će tek krenuti.

Izložba fotografija Crni znoj donosi tipičnu, a nestandardnu riječku priču kakvu u tom opsegu i konceptu nemamo često priliku vidjeti. S obzirom na scenarij nestanka riječkih industrijskih motiva, koji se rastaču doslovce pred našim očima -u čemu riječka situacija nažalost korespondira s onom u Sisku – lako je moguće da joj ubuduće nećemo ni moći naći aktualno nastalih nastavaka, što je čini dodatno zanimljivom.

Izložba je organizirana u suradnji s Fotogalerijom “Siscia Obscura”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print