Kralja Tomislava 10

Sisak, Hrvatska

044/ 811-811

Kontakt telefon

Izložba “Ogledalo, ogledalce moje: Rimski kozmetički pribor iz Siscije” u Gradskom muzeju Sisak

Zdravlje, higijena i njegovan izgled bili su važni u Rimskom Carstvu. Od tjelovježbe, preko tretmana u termama, do svakodnevne upotrebe kozmetičkih sredstava, higijena je bila dio života kako žena, tako i muškaraca. Čistilo se i pralo tijelo, kosa i zubi, mazalo se kremama i uljima, nanosili su se mirisi, radile frizure, bojala kosa, šišalo se i brijalo, depiliralo i šminkalo.
Činjenica da su terme postojale u svakome gradu govori koliko je Rimljanima stalo do čistoce i higijene. Neki su kozmetički tretmani poput šminkanja ili izrade kompliciranih frizura bili rezervirani samo za žene, no drugima su se koristili i muškarci. Tako su se svi čistili strigilima, koristili usluge frizera/brijača, uređivali nokte, upotrebljavali razne kreme i ulja… 
Koje sve predmete korištene za uređivanje i održavanje higijene čuvamo u Gradskom muzeju Sisak i što sve o njima znamo pogledajte na izložbi “Ogledalo, ogledalce moje: Rimski kozmetički pribor iz Siscije”.

Izložba se može pogledati u Gradskom muzeju Sisak do 30. lipnja 2022. tijekom radnog vremena Muzeja. Važno je i napomenuti da prilikom posjeta Muzeju svi posjetitelji trebaju koristiti zaštitne maske te predočiti valjanu Covid potvrdu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print