• Kralja Tomislava 10, Sisak
  • gradski-muzej-sisak@sk.t-com.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Kralja Tomislava 10

Sisak, Hrvatska

044/ 811-811

Kontakt telefon

Edukativna akcija i ciklus predavanja “Šikljom kroz povijest grada”

Ciklusom se predavanja pod nazivom „Šikljom kroz povijest grada“ Gradski muzej Sisak uključio se u 23. edukativno-muzejsku akciju povodom Međunarodnog dana muzeja, u organizaciji Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva. Međunarodni savjet za muzeje (ICOM – International council of museums) od 1977. godine 18. dana mjeseca svibnja organizira obilježavanje Međunarodnog dana muzeja, kada muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njezinom očuvanju. Svake godine ICOM preporučuje svojim članovima, muzejima i muzejskim stručnjacima temu vezanu za aktualne trendove i zbivanja u muzejskoj zajednici.

U Hrvatskoj se 18. svibanj obilježava od 1980. godine na inicijativu MDC-a (Muzejskog dokumentacijskog centra) koji prenosi preporuke ICOM-a do muzeja koji usklađuju svoje aktivnosti uz temu i sugestije za obilježavanje Međunarodnog dana muzeja.

Uz datum obilježavanja Dana muzeja Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva organizira edukativnu akciju u koju se uključuju muzeji u Hrvatskoj. Godine 2018. obilježava se 23. godina edukativne akcije Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva. Teme se akcije mijenjaju iz godine u godinu kao i muzeji domaćini pa je ovogodišnja tema Lađa, a muzej domaćin akcije je Gradski muzej Karlovac. Akcija se održava po cijeloj Hrvatskoj pa svi uključeni muzeji pripremaju prigodni program.

Gradski muzej Sisak već niz godina sudjeluje i u ovoj edukativnoj akciji Sekcije s nizom aktivnosti koje su naišle na veliki odaziv kod javnosti. Tako smo 2018. godine odlučili provesti program pod nazivom „Šikljom kroz povijest grada“ u kojemu se je našim sugrađanima svih generacija približila važnost vode, rijeka i vodenoga prijevoza u životu današnjega Siska kroz povijest. Sisak, grad na tri rijeke, oduvijek je živio i dalje živi na rijekama, Savi, Kupi i Odri te nam se pružila prilika predstaviti svojim sugrađanima zanimljive, malo poznate, crtice iz bogate povijesti grada Siska. Program je uključivao pet predavanja za građanstvo i lokalni završni događaj 18. svibnja kada je organizirano puštanje nekoliko stotina papirnatih sisačkih šiklji u Kupu, nastalih na radionicama tehnikom origamija.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print