Kralja Tomislava 10

Sisak, Hrvatska

044/ 811-811

Kontakt telefon

9. Dani industrijske baštine grada Siska

Gradski muzej Sisak, zajedno s partnerima, već devetu godinu za redom organizira jedinstvenu manifestaciju na hrvatskoj razini. Ona obuhvaća izložbe, predavanja, prezentacije, obilaske lokacija, dječje radionice i niz drugih događanja kojima je cilj upoznavanje javnosti s bogatom industrijskom baštinom Siska i njezinim potencijalima. Ovogodišnju manifestaciju obilježavaju posljedice potresa koji je 29. prosinca 2020. godine pogodio Sisak i značajno oštetio njegove građevine. Među njima stradala je i industrijska baština kao i zgrada Info centra industrijske baštine – Holandska kuća koja je otvorena 2019. godine u svrhu  prikupljanja i interpretacije industrijske baštine. Unatoč tome zgrada je u kraćem roku osposobljena za rad te će se u njoj i ove godine održavati Dani industrijske baštine grada Siska. Ovogodišnja manifestacija uključuje izložbu „Željeznička baština Siska na starim razglednicama i fotografijama iz zbirki Gradskog muzeja Sisak“ kojom će se prezentirati jedan od segmenata industrijske baštine grada koji je oštećen u potresu.
U suradnji s Foto galerijom „Siscia Obscura“ bit će organizirana fotografska izložba članova Foto kluba Zagreb koji su u Sisku obilazili lokalitete željezničke baštine te su bilježili današnje stanje. Na taj način će se u prostoru Holandske kuće naći dvije izložbe vezane uz željeznicu, od kojih jedna govori o prošlom razdoblju, a druga o postojećoj situaciji.
U sklopu 9. Dana industrijske baštine grada Siska već tradicionalno će se u suradnji s Turističkom zajednicom grada Siska održati i „Sisački festival piva“ te s Biciklističkim klubom „Roda“ Sisak „Biciklijada po industrijskoj baštini“ koja ima za cilj prezentiranje Siska kao cikloturističke destinacije. Tijekom održavanja manifestacije održat će se i radionica za djecu „Dobra industrija“ koja popularizira takvu vrstu baštine među predškolskom i školskom djecom.

9. Dani industrijske baštine grada Siska traju od 10. do 18. rujna 2021.

PROGRAM

Organizator: Gradski muzej Sisak

Partneri: Turistička zajednica grada Siska, Foto galerija „Siscia Obscura“, BK „Roda“ Sisak

Pokrovitelji: Ministarstvo kulture RH, Grad Sisak

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print