Kralja Tomislava 10

Sisak, Hrvatska

044/ 811-811

Kontakt telefon

8. Dani industrijske baštine grada Siska

Organizator: Gradski muzej Sisak

Partneri:        

Turistička zajednica grada Siska

Foto galerija „Siscia Obscura“

BK „Roda“ Sisak

Pokrovitelji:  

Ministarstvo kulture RH

Grad Sisak

Gradski muzej Sisak, zajedno s partnerima, već osmu godinu za redom organizira jedinstvenu manifestaciju na hrvatskoj razini. Ona obuhvaća izložbe, predavanja, prezentacije, obilaske lokacija, dječje radionice i niz drugih događanja kojima je za cilj upoznavanje javnosti s bogatom industrijskom baštinom Siska i njezinim potencijalima. Po prvi puta se manifestacija održava u prostoru Info-centra industrijske baštine Holandska kuća koji je od njegova otvorenja 6. prosinca 2019. godine postao središnji prostor prikupljanja i interpretacije industrijske baštine. Njime je omogućeno da se tijekom cijele godine kontinuirano radi na popularizaciji takvog tipa baštine, a time je i ispunjen cilj manifestacije Dani industrijske baštine grada Siska koja je pokrenuta još 2013. godine.

PROGRAM

Petak, 11.9.2020. 19 sati Holandska kuća Rimska 10, Sisak IZLOŽBA / Što je industrijska baština?  
PROMOCIJA /  Priručnik za prikupljanje predmeta industrijske baštine Siska
Potaknuti otvorenjem Info-centra industrijske baštine – Holandska kuća, kao središnjim prostorom za interpretaciju industrijske prošlosti Siska, i željom da se prikupi što više predmeta koji su vezani uz tu prošlost, nastala je ideja za izložbu „Što je industrijska baština?“.  Izložbom će se prezentirati donirani i otkupljeni predmeti industrijske baštine vezani uz povijest grada Siska, a sklopu otvorenja predstavit će se i Priručnik o prikupljanju predmeta industrijske baštine Siska koji na popularan način ukazuje na ono što bi se trebalo prikupljati s ciljem očuvanja bogate baštine grada. Raznolikost prikazanih predmeta ukazuje na bogatu industrijsku proizvodnju te intenzivan gospodarski razvoj grada i njegove okolice od kraja 19. stoljeća do današnjeg vremena.
AUTOR: dr. sc. Vlatko Čakširan  
Subota, 12.9.2020. 15 sati Ulica Ruđera Boškovića b.b.    OBILAZAK /  Ruta sisačkih pivovara
Ruta sisačkih pivovara kreće kod Stare pivovare u Ulici Ruđera Boškovića b. b., a završava obilaskom podruma Nove pivovare u Ulici Ivana Gundulića. Cilj obilaska je ukazivanje na bogatu pivarsku tradiciju grada koja seže od 1855. godine.
ORGANIZATOR: Gradski muzej Sisak
Subota, 12.9.2020.
17 sati Šetnica Slave Striegla
VI. SISAČKI FESTIVAL PIVA
U centru grada Siska posjetitelji će na jednom mjestu moći kušati i kupiti vrhunska piva proizvedena s posebnom ljubavi od strane malih domaćih craft pivara, upoznati pivare i naučiti detalje o samoj proizvodnji piva. Festivalom se nastoji evocirati uspomena na pivarsku tradiciju grada koja svoje početke ima u 1855. godini, a ujedno se potiču društvene i gospodarske aktivnosti u kontekstu proizvodnje craft piva te razvoja lokalnog gospodarstva. Prva sisačka pivovara danas je najstariji industrijski objekt u gradu te je još uvijek u većoj mjeri očuvan i prenamijenjen.
ORGANIZATOR: Turistička zajednica grada Siska, Grad Sisak i Gradski muzej Sisak
Petak, 18.9.2020. 19 sati Gradski muzej Sisak, Tomislavova 10, Sisak IZLOŽBA /  Industrijska baština Sisak – Rijeka
U sklopu manifestacije „8. Dani industrijske baštine grada Siska“ , Foto klub „Siscia Obscura“ i Gradski muzej Sisak organizirat će 7. put za redom izložbu na temu industrijske baštine. Izložba je rezultat suradnje fotografa iz gradova Rijeke i Siska. U sklopu projekta Sisak će ugostiti dva fotografa iz Rijeke, Borislava Božića i Petra Trinajstića, koji će fotografirati baštinu Siska, a Rijeka će ugostiti dvije fotografkinje iz Siska, Irmu Podoreški i Lornu Kijurko, koje će fotografirat industrijsku baštinu Rijeke. Nakon odabira radova, prva će zajednička izložba biti organizirana u Sisku, 18. 9. 2020., a nakon toga i u Rijeci.  Na taj će se način sisačka i riječka industrijska baština staviti u širi kontekst te izaći izvan okvira lokalne sredine. Cilj ove izložbe je popularizacija industrijske baštine, fotografske djelatnosti i povezivanje gradova Siska i Rijeke.
AUTORI: Irma Podoreški, Lorna Kijurko, Borislav Božić i Petar Trinajstić  
Nedjelja, 20.9.2020. 10 sati Sisak OBILAZAK/ Biciklijada po industrijskoj baštini Razgledavanje započinje ispred zgrade Mali kaptol, Rimska ulica bb, prema unaprijed dogovorenoj ruti koja će se protezati oko 20 km po gradu i njegovoj okolici. Obilazak uključuje: Gradsku munjaru, Staru i Novu pivovaru, Domobransku vojarnu, Upravnu zgradu Shella, radničko naselje Željezare Sisak s Parkom skulptura, te Visoke peći Željezare Sisak. Događanje ima za cilj poticanje razvoja turističkih kapaciteta grada kroz industrijsku baštinu te cikloturizam.
ORGANIZATOR: Turistička zajednica Grada Siska, Gradski muzej Sisak i BK Roda Sisak  
Ponedjeljak, 21.9.2020. 19 sati Holandska kuća Rimska 10, Sisak PREZENTACIJA/ Katalog uređaja Zbirke Kraker Katalogom je predstavljena zbirka sisačkog kolekcionara Velimira Krakera koja obuhvaća fonografe, gramofone i radio-aparate, a smješteni su u prostoru Holandske kuće. Bogata ostavština navedenog kolekcionara predstavlja pregled razvoja prenositelja zvuka od početka 20. stoljeća do 1950-ih godina.
AUTOR: mr. sc. Predrag Jelić, dipl. ing  
11.-20.9.2020. Holandska kuća Rimska 10, Sisak RADIONICE/ Dobra industrija VIII
Radionica je namijenjena djeci predškolskog i školskog uzrasta s ciljem razvijanja svijesti o važnosti očuvanja industrijske baštine. Sudjelovanje je potrebno prethodno najaviti Gradskom muzeju Sisak pozivom na telefon 044/811-811.
ORGANIZATOR: Gradski muzej Sisak

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print