Kralja Tomislava 10

Sisak, Hrvatska

044/ 811-811

Kontakt telefon

Izložba “Stoljeće nakon Laszowskog”

U utorak, 8. ožujka 2016. u Gradskom muzeju Sisak otvorena je izložba “Stoljeće nakon Laszowskog”.

Emilij Laszowski Szeliga, pripadnik hrvatske intelektualne elite na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, posvetio je život hrvatskoj prošlosti i kulturnoj baštini. Iako pravnik po struci, bio je privržen povijesnim znanostima što se očitovalo u njegovom iznimno bogatom stvaralačkom opusu od nekoliko tisuća objavljenih radova kojima je doprinio razvoju brojnih stručnih i znanstvenih polja: od povijesti i povijesti umjetnosti, arhivistike, pečatoslovlja i grboslovlja do fotografije i konzervatorstva. Takvim je interdisciplinarnim pristupom te zanesenjačkim marom i ljubavlju prema značenju i ljepoti hrvatske kulturne baštine istraživao prošlost Zagreba, Turopolja, Pokuplja, Hrvatskog zagorja, Gorskog kotara, Like i Primorja, stvorivši tako temelje povijesne topografije.

Izložbom su predstavljene usporedne fotografije koje je na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće svojim objektivom snimio Emilij Laszowski te one suvremene, snimljene iz istog rakursa, koje su snažno svjedočanstvo o promjenama koje su se dogodile tijekom minulog stoljeća u hrvatskom kulturnom krajoliku.

Izložba je napravljena u suradnji  Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu, Hrvatskog restauratorskog zavoda u Zagrebu i Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print