Kralja Tomislava 10

Sisak, Hrvatska

044/ 811-811

Kontakt telefon

Izložba “Mirko Ilić: Iz povijesti ljudske gluposti – Dizajnerska povijest svijeta”

U utorak, 9.11.2021. u Holandskoj kući otvorena je izložba “MIRKO ILIĆ: IZ POVIJESTI LJUDSKE GLUPOSTI – DIZAJNERSKA POVIJEST SVIJETA”.  Ova putujuća izložba, prvi put predstavljena u HDD galeriji u rujnu 2021., daje prikaz rada istaknutog grafičkog dizajnera Mirka Ilića.
Izložba je sastavljena od odabranih fragmenata Ilićevog rada kao dizajnera, ilustratora i strip autora, dakle u većini najvažnijih područja njegova autorskog djelovanja, koji se prožimaju u nekoliko međusobno isprepletenih narativnih linija: pripovijest o jednom vremenskom razdoblju, pripovijest o bitnim trenucima jedne dizajnerske karijere te osvrti na same radove, kontekste u kojima su nastali i njihove kompleksne reference.

Kao dizajner, art direktor i ilustrator za brojne novine i magazine – PoletStartDanasPanoramaTimeNew York TimesWall Street Journal i druge – Ilić je ostavio snažne vizualne komentare na aktualna društvena i politička zbivanja u vremenskom rasponu od početka svoje karijere u drugoj polovici 1970-ih sve do danas.
Takvi radovi, objavljivani u novinama i časopisima, koji evociraju neke od najvažnijih događaja koji su se odvili za vrijeme naših života, čine osnovu ove izložbe, no pažljivijim pregledom cjelokupnog Ilićevog opusa naći ćemo i brojne refleksije o drugim zbivanjima, pojavama i idejama koje sežu i u mnogo dalju prošlost, a bile su relevantne kako za trenutak u kojem se Ilić na njih osvrnuo, tako i za naše današnje vrijeme. Radovi okupljeni za ovu izložbu, osim spomenutih novinskih i magazinskih naslovnica i ilustracija, uključuju i niz plakata i stripova, a svi zajedno čine panoramu proteklih 120 godina (ugrubo od 1900. do 2021.) sagledanu kroz prizmu jednog iznimnog autorskog opusa.

Izložba jse mogla pogledati do 12. prosinca 2021.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print