Kralja Tomislava 10

Sisak, Hrvatska

044/ 811-811

Kontakt telefon

Podvodno arheološko istraživanje sa ciljem proučavanja nautičkih aspekata drevne Segestike i Siscije!

Prošli je tjedan, od 12. do 16. rujna 2022., u rijeci Kupi u Sisku provedeno podvodno arheološko istraživanje s ciljem proučavanja nautičkih aspekata drevne Segestike i Siscije! Nositelj istraživanja bio je Gradski muzej Sisak u suradnji s tvrtkom NavArchos iz Zagreba te francuskim istraživačkim laboratorijem Centre CamilleJullian. Voditelj istraživanja bio je dr. sc. Anton Divić iz tvrtke NavArchos, dok su šesteročlanu francusku ekipu prevodili dr. sc. GiuliaBoetto i Vincent Dumas. U istraživanju su također sudjelovali pripadnici Arheološkog muzeja u Zagrebu te francuske tvrtke Ipso Facto, dok je logističku podršku nesebično pružao Ronilački klub Sisak.

Ovo sustavno istraživanje, prvo od nekoliko predviđenih u sklopu višegodišnjeg projekta, usmjereno je na proučavanje relativno nepoznatih aspekata plovidbe i brodogradnje drevnih zajednica koje su naseljavale obale Kupe, ali i odnosa predrimske Segestike i Rimske Siscije sa „žilama kucavicama“ koje su ove gradove stoljećima povezivale sa ostatkom Europe, omogućavajući im razvitak i napredak.

Tijekom ovogodišnje istraživačke kampanje započeto je sustavno istraživanje žejeznodobnog čamca izrađenog iz jedno debla – monoksila – datiranog između 2. i 1. stoljeća prije Krista. Pregledom korita Kupa pronađena su i dokumentirana još dva monoksila čija će apsolutna starost biti utvrđena provođenjem C14 analize. Dokumentirani su i drveni ostaci Rimskog mosta preko Kupe, kao i podvodnog akvedukta koji je rimsku Sisciju opskrbljivao pitkom vodom.

Autori fotografija: Philippe Soubias i Ivan Drnić (dron)

Upućujemo velike zahvale svim sudionicima koji u omogućili da se ovo istraživanje realizira te sa nestrpljenjem očekujemo sljedeće!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print