Kralja Tomislava 10

Sisak, Hrvatska

044/ 811-811

Kontakt telefon

Izložba Mladena Kneževića Gipsa „Branitelji u fokusu“ u Barutani

Izložbom Mladena Kneževića Gipsa „Branitelji u fokusu“ nastavio se ciklus „Sisačka bojišnica – okom fotografa“ koji obuhvaća ratne fotografije iz vremena Domovinskog rata.

S obzirom na činjenicu da se opus Mladena Kneževića može tematski podijeliti u čitav niz zasebnih cjelina za ovu izložbu napravljen je izbor fotografija, pripadnika i pripadnica Hrvatske vojske i policije, nastalih 1991. i 1992. godine.

Iako su nastale na prvim linijama bojišta, fotografije ne odaju težinu samoga terena, a činjenica da gledaju smrti u oči nije braniteljima odnijela osmijeh s lica kada je trebalo pozirati ispred fotoaparata. Danas gotovo trideset godina kasnije donosimo portrete hrvatskih vojnika koji prikazuju njihovu srčanost, vjeru u ostvarenje zacrtanih ciljeva, želju za obranom domovine i kućnoga praga i stvaranjem samostalne i suverene Republike Hrvatske te naposljetku oslobođenje okupiranih područja i povratak bez obzira na činjenicu što su im domovi zapaljeni i uništeni.

Izložba je bila postavljena povodom obilježavanja Dana branitelja grada Siska u petak 3. rujna 2021. godine u prostoru Barutane, Ulica Marijana Cvetkovića 2a.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print