Kralja Tomislava 10

Sisak, Hrvatska

044/ 811-811

Kontakt telefon

Volonterski kamp 2017.

Volonterski kamp Gradskog muzeja Sisak je projekt Pedagoškog odjela Gradskog muzeja Sisak koji se organizira od 2008. godine. Uključujući ovogodišnji, održano je 8 kampova, a teme kampova su se mijenjale, ovisno o interesu istraživanja kustosa Muzeja uključenih u provođenje kampa. Ciljevi kampa su popisivanje baštinske ostavštine na širem području grada Siska, upoznavanje sudionika s bogatom baštinskom ostavštinom ovog područja te stjecanje radnog iskustva koje će sudionicima kampa (studentima raznih studijskih grupa: povijest, povijest umjetnosti, arheologija, etnologija i kulturna antropologija) koristiti za povezivanje stečenog teorijskog i praktičnog rada na terenu. Ovaj projekt je prepoznat od strane muzejske zajednice te je Gradski muzej Sisak za njega primio nagradu Hrvatskog muzejskog društva za najbolji provedeni pedagoško – edukacijski projekt u 2015. godini.

Kao i prethodnih godina, u suradnji s Filozofskim fakultetom u Zagrebu i Rijeci te Odjelom za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta okupili smo studente koji će sudjelovati na kampu. Zahvaljujemo se doktorima znanosti Marijeti Rajković Iveta i Sanji Lončar s Filozofskog fakulteta u Zagrebu (Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju), Danku Dujmoviću s Filozofskog fakulteta u Rijeci (Odsjek za povijest umjetnosti) te Hrvoju Kekezu s Hrvatskog katoličkog sveučilišta (Odjel za povijest) što su predstavili naš kamp studentima.

Ovogodišnji kamp je okupio 12 studenata koji su od 17. do 26. srpnja sudjelovali u ovom programu.

Sara Fabijanić, Novska, Antička arheologija/Antropologija FFZG

Iva Vidović, Sisak, Povijest umjetnosti/Antropologija FFZG

Mirela Škrljac, Petrinja,  Povijest HKS

Žana Marija Podgorelec, Čakovec, Povijest HKS

Bruno Raguž, Sisak, Povijest/Povijest umjetnosti FFRI

Sanja Tepšić, Gornja Stupnica, Dvor, Povijest umjetnosti/Etnologija i kulturna antropologija FFZG

Robert Iveković-Mistrača, Zagreb, Povijest HKS

Kristina Deskar, Zagreb, Povijest/Anglistika FFZG

Anđela Tenšek, Zadar, Povijest umjetnosti/arheologija FFZG

Katarina Lukec, Ivanska, Etnologija i kulturna antropologija/kroatistika FFZG

Ivan Podnar, Skrad, Povijest/Povijest umjetnosti FFRI

Josip Smernić, Topolovac, Povijest HKS

Uz voditelja projekta Marijana Bogatića, višeg muzejskog pedagoga Pedagoškog odjela, kustosi uključeni u Volonterski kamp su Katica Mrgić, viša kustosica Etnografskog odjela i Ivica Valent, viši kustos Kulturno-povijesnog odjela Gradskog muzeja Sisak. Na ovogodišnjem kampu nastavili smo s popisivanjem i obrađivanjem baštinske ostavštine (spomenička, fortifikacijska, tradicijska drvena arhitektura, tradicijska i vatrogasna baština) na širem sisačkom području. Istraživanjem smo prošli 1190 kilometara, obišli dio sela Pokuplja, Posavine, Pounja, Banovine, Odranskog polja, Lonjskog polja, Zbirku Sajko u Novskoj i OPG Bistrički u Osekovu, a na usponima do utvrde Gvozdansko i Zrin pridružio nam se i dr.sc. Hrvoj Kekez koji je studentima predstavio nove rezultate istraživanja.

Projekt su financijski podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Sisak, a pomogli su u organizaciji i sponzorirali Dom kulture Kristalna kocka vedrine, Klub mladih Skwhat, Mlin i pekare Sisak, Promes Cvanciger i Carlsberg Hrvatska.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print