U potrazi za najboljom kuhinjom: prepoznatljivost prehrane...

U ponedjeljak, 23. svibnja 2016. u utvrdi Stari grad otvorena je izložba „U potrazi za najboljom kuhinjom: prepoznatljivost prehrane sisačkoga kraja“.

Izložba je rezultat terenskog rada i istraživanja kustosica Etnografskog odjela sisačkoga muzeja koje su željele prikupiti podatke o prehrani i namirnicama specifičnima za područje sisačkoga kraja te načinu njihove pripreme. Intenzivnim zimskim istraživanjem, od studenoga 2015. do veljače 2016, obišle su širu okolicu grada Siska, od Moslavine i Lonjskoga polja, kroz Posavinu, Pokuplje i Banovinu, te donijele svoja iskustva o prezentiranoj i zapamćenoj hrani koja čini dio našega identiteta. Izložba prezentira nekadašnje seosko domaćinstvo, unutrašnjost „hiže“, načine pripreme hrane, posuđe za pripremu, držanje i nošenje hrane i pića, a prati je i katalog, odnosno zapisi s terena, gdje je pregledno uz fotografije prezentirana raznolikost domaće hrane i jednostavni starinski  recepti.

Prilikom otvorenja izložbe svi posjetitelji imali su priliku kušati neka od tradicionalnih jela u kojima je vidljiv neizostavni kulturološki segment i gastronomsko naslijeđe sisačkog kraja, ali i suvremeni pristup i individualni pečat kuhara kulinarskog instituta Kul In.

Otvorenjem ove izložbe, koja ostaje otvorena do 1. listopada 2016, ujedno smo obilježili i otvorenje utvrde Stari grad za javnost u sezoni 2016.

Utvrda se može razgledati od utorka do petka od 12 do 18 sati te subotom i nedjeljom od 12 do 20 sati. 

  • image003
  • image004
  • image005
  • image006
  • image007
  • image008
  • image009
  • image013
  • image015
  • image022
  • image026
  • image030
  • image031
  • image033
  • image035
  • image036
  • image037
  • image039
  • image041
  • image042
  • image043
  • image044
  • image046
  • image048
  • image049
  • image050
  • image052
  • image053
  • image055
  • image056
  • image059
  • image061
  • image064
  • image066
  • image067
  • image069
  • image071
  • image073