Izložba "U potrazi za najboljom kuhinjom: prepoznatl...
U ponedjeljak, 23. svibnja 2016. u utvrdi Stari grad otvorena je izložba "U potrazi za najboljom kuhinjom: prepoznatljivost prehrane sisačkoga kraja".
Izložba je rezultat terenskog rada i istraživanja kustosica Etnografskog odjela sisačkoga muzeja koje su željele prikupiti podatke o prehrani i namirnicama specifičnima za područje sisačkoga kraja te načinu njihove pripreme. Intenzivnim zimskim istraživanjem, od studenoga 2015. do veljače 2016, obišle su širu okolicu grada Siska, od Moslavine i Lonjskoga polja, kroz Posavinu, Pokuplje i Banovinu, te donijele svoja iskustva o prezentiranoj i zapamćenoj hrani koja čini dio našega identiteta. Izložba je prezentirala nekadašnje seosko domaćinstvo, unutrašnjost "hiže", načine pripreme hrane, posuđe za pripremu, držanje i nošenje hrane i pića, a prati je i katalog, odnosno zapisi s terena, gdje je pregledno uz fotografije prezentirana raznolikost domaće hrane i jednostavni starinski recepti.
Prilikom otvorenja izložbe svi posjetitelji imali su priliku kušati neka od tradicionalnih jela u kojima je vidljiv neizostavni kulturološki segment i gastronomsko naslijeđe sisačkog kraja, ali i suvremeni pristup i individualni pečat kuhara kulinarskog instituta Kul In.
Otvorenjem ove izložbe ujedno smo obilježili i otvorenje utvrde Stari grad za javnost u sezoni 2016.