Kralja Tomislava 10

Sisak, Hrvatska

044/ 811-811

Kontakt telefon

Božić u Muzeju, 2015.

Kao i svake godine, Muzej je za naše sugrađane pripremio program Božić u Muzeju! koji će se provoditi tijekom prosinca 2015. Program je namijenjen svim generacijama, a obuhvaća otvorenje izložbe, niz kreativnih radionica te  besplatan ulaz i stručno vodstvo za individualne posjetitelje u određenim danima.

Budući da ove godine obilježavamo i 2050. godišnjicu rimskog osvajanja pretpovijesne Segestike te je tijekom cijele godine niz aktivnosti bio usmjeren upravo ovoj obljetnici, otvorenje izložbe „35. prije Krista“ najbolji je način da se zaokruži ovaj ciklus. Izložba je ostvarena u suradnji s Arheološkim muzejom u Zagrebu te će biti zanimljivo vidjeti koje predmete vezane uz ovaj dio povijesti grada Siska oni čuvaju u svojim zbirkama.

Za sve građane koji žele naučiti kako uz malo kreativnosti, truda i minimalne troškove izraditi poklone za svoje najdraže pripremili smo niz kreativnih radionicama na kojima  će se izrađivati prirodna kozmetike, nakit i ukrasi. Kako će se naši najmlađi, djeca vrtićke dobi i nižih razreda osnovnih škola, snaći u timskom radu sa svojim roditeljima/pratiteljima vidjet ćemo na radionici „Božić u Muzeju“ na kojoj će se izrađivati ukrasi za božićno drvce.

Posebnost ovogodišnjeg programa je i Muzejski dan koji se održava prvi puta, a kojime će se svim individualnim posjetiteljima omogućiti besplatan ulaz i stručno vodstvo postavima Muzeja uz produženo radno vrijeme do 21 sat.

Važno je i napomenuti da je sudjelovanje na svim aktivnostima besplatno, a za radionice se potrebno prethodno najaviti na e-mail marijan.bogatic@muzej-sisak.hr.

Raspored događanja:

  • Radionica: Izrada božićnog poklona s pripadajućom kutijicom / Gradski muzej Sisak, Ulica kralja Tomislava 10, 3. prosinca 2015, 19 sati, voditeljica radionice Nerina Sarkotić.

Na radionici će se materijali obrađivati tehnikom decoupagea s naglaskom na reciklaži. Polaznici će izraditi naušnice u decoupage tehnici kombiniranoj s kolažnom tehnikom te kutijicu za naušnice kako bi se stvorio gotov dar. Kutijica se radi od kartona, čipke, perli i glittera. Materijal je osiguran, moguće je donijeti vlastiti meki kist ili cijevna kliješta (tzv. rolcange).

  • Petak, dan za muzej!  / Gradski muzej Sisak, Ulica kralja Tomislava 10, 4. prosinca 2015, od 7,30 do 15,30 sati

Akcijom Petak, dan za muzej! Gradski muzej Sisak svim pojedinačnim posjetiteljima svakog prvog petka u mjesecu nudi besplatan ulaz i besplatno stručno vodstvo u Muzeju, Ulica kralja Tomislava 10, tijekom njegova radnoga vremena. 

  • Izložba: „35. prije Krista“  / Gradski muzej Sisak, Ulica kralja Tomislava 10, otvorenje 10. prosinca 2015, 19 sati

Rimsko osvajanje pretpovijesne Segestike 35. g. pr. Kr, od kojega je proteklo 2050 godina, povod je suradnji i zajedničkoj izložbi Gradskog muzeja Sisak i Arheološkog muzeja u Zagrebu. U muzejskom fondu Gradskog muzeja Sisak nalaze se keramički, stakleni, metalni, koštani i drugi predmeti iz razdoblja mlađeželjeznodobne Segestike (1. st. pr. Kr.)  i vojnog uporišta rimske Siscije (35. g. pr. Kr. do prve polovice 1. st.).  Veliki broj predmeta koji potječu iz Segestike i Siscije, pronađenih krajem 19. i početkom 20. stoljeća, čuva se i u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Izložbom će se  javnosti prezentirati predrimski i ranorimski nalazi koji se odnose na to turbulentno vrijeme te približiti život Segestike u razdoblju neposredno prije pada i početka razvoja rimske Siscije. 

  • Radionica: Rumena zimaGradski muzej Sisak, Ulica kralja Tomislava 10, 11. prosinca 2015, 19 sati, voditeljica radionice Martina Mladenović

Svi polaznici radionice naučiti će kako izraditi rumenilo za lice na bazi prirodnih sastojaka. 

  • Radionica: Izrada vintage svijećnjaka  Gradski muzej Sisak, Ulica kralja Tomislava 10, 16. prosinca 2015, 19 sati, voditeljica radionice Nerina Sarkotić

Na radionici izrade svijećnjaka koristit će se staklenke koje će polaznici ukrasiti decoupage tehnikom te im posebnim metodama dati vintage izgled. Koristit ćemo salvete, ukrasne vrpce, žice, svjećice i napraviti mali romantični dar. Potrebno je donijeti malenu staklenku te po mogućnosti meki kist i cijevna kliješta (tzv. rolcange).

  • Muzejski dan

U sklopu programa Božić u Muzeju! Gradski muzej Sisak će 23. prosinca svim posjetiteljima omogućiti besplatan ulaz i stručno vodstvo izložbenim postavima. Uz produženo radno vrijeme, do 21 sat, na Muzejski dan održat će se i dvije radionice:

  • Radionica: Božićanstvena kremica za liceGradski muzej Sisak, Ulica kralja Tomislava 10, 23 prosinca 2015, 19      sati,voditeljica radionice Martina Mladenović

Samo dva dana prije samog Božića, kao pravi nagovještaj ljubavi, topline i ugode koje nam slijede izrađujemo Božićanstvenu kremicu  za lice od prirodnih sastojaka koja hidratizira, štiti i njeguje te očarava nježnim mirisom. 

  • Radionica: Božić u Muzeju! / Gradski muzej Sisak, Ulica kralja Tomislava 10, 23. prosinca 2015, 18 sati, voditelj radionice Marijan Bogatić, viši muzejski pedagog

Radionica je namijenjena  djeci vrtićke dobi i nižim razredima osnovne škole koji će zajedno sa svojim roditeljima/pratiteljima  izrađivati ukrase i ukrašavati božićno drvce. Veliko iznenađenje za naše najmlađe bit će posjet Djeda Božićnjaka koji će donijeti darove  za svu djecu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print