Kralja Tomislava 10

Sisak, Hrvatska

044/ 811-811

Kontakt telefon

Izložba ”Curu udaju dukati i ledina”

Povodom otvorenja utvrde Stari grad za posjetitelje je otvorena etnografska izložba „Curu udaju dukati i ledina“ autorice Ivane Plavec, kustosice Gradskog muzeja Sisak.

Izložbom i katalogom pod nazivom Curu udaju dukati i ledina, prikazani su običaji vezani uz sklapanje braka na području hrvatske Posavine. Svadbenim običajima se u seoskoj sredini pridavalo posebno, društveno značenje. Odraz su način života i kulture određenog kraja. Bogat raspon seoskih svadbenih običaja polako, ali sigurno nestaje.

Sama izložba temelji se prvenstveno na izvorima, uglavnom terenske građe prikupljenih u nekoliko sela Donje Posavine (Hrastelnica, Palanjek, Tišina i Setuš). Cilj je bio što vjernije prikazati svadbene običaje; od predsvadbenih, preko tijeka same svadbe pa sve do običaja koji slijede nakon svadbene ceremonije. Razdoblje obuhvaćeno kazivanjima datira od 40-ih do 70-ih godina 20. stoljeća. Osim predmeta iz fundusa zbirki Etnografskog odjela Gradskog muzeja Sisak, korišteni su i predmeti iz privatnih zbirki kazivača. Većina predmeta obuhvaćala je prvu polovicu 20. stoljeća. Iako je današnja, “moderna” svadba, zadržala osnovne značajke one “stare”, a to je prvenstveno prijelaz mlade žene u novi život, neka je obilježja, koja su još donedavno bila od iznimne važnosti u potpunosti izgubila.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print