Kralja Tomislava 10

Sisak, Hrvatska

044/ 811-811

Kontakt telefon

Međunarodni dan muzeja 2015.

Temom Muzeji za održivo društvo, kojom se obilježava Međunarodni dan muzeja 2015., muzeji preuzimaju aktivnu ulogu u posredovanju novih ideja i osvješćivanju javnosti o potrebi usvajanja novog ponašanja prema okolišu i resursima. To podrazumijeva shvaćanje da je nužan razvoj novih sustava upravljanja i redefiniranje djelovanja na svim područjima života – u gospodarstvu, socijalnoj politici i kulturi. Suvremeni muzeji, kao ustanove koje komuniciraju baštinske sadržaje u najširem smislu, pozvani su predvoditi u podizanju društvene svijesti o posljedicama ljudskog djelovanja i potrebi mijenjanja modela ponašanja. Muzeji to mogu postići prezentiranjem resursa i prirodnih živih sustava, a s druge strane, baštinskih sadržaja koji promiču univerzalna prava čovjeka, socijalnu i ekonomsku pravednost te kulturu mira na našoj planeti. 

Program:

12.00 Završna svečanost povodom Edukativne akcije „Održivost“

12.30 Otvorenje izložbe dječjih radova „Održivi Sisak“

Održivi razvoj predstavlja pojam koji je ponekad nerazumljiv našim najmlađima. Ako Zemlju nismo naslijedili od svojih predaka, nego smo je posudili od svojih potomaka, bit će zanimljivo vidjeti na čemu bi mladi radili u budućnosti grada. Upravo na mladima svijet ostaje pa će biti zanimljivo vidjeti njihove prijedloge: u kojem smjeru krenuti kako bi Sisak bio poželjno mjesto za njihov život i njihove potomke. Njihove su ideje predstavljene izložbom plakata koja je otvorena 18. svibnja 2015. u Gradskom muzeju Sisak. 

14,00  Prezentacija deplijana/vodiča po utvrdi Stari grad, tiskanog na hrvatskom, njemačkom i engleskom jeziku.

U izložbenim prostorijama Gradskog muzeja Sisak, s početkom u 14,00 sati, prezentiran je deplijan/vodič po utvrdi Stari grad koji je tiskan na hrvatskom, njemačkom i engleskom jeziku u nakladi od 3000 primjeraka.

19.00 Predavanje „Jučer, danas, sutra“ na temu samoniklog bilja i izrada Zelenih sokova na bazi samoniklog bilja

Predavanje je održala Katica Mrgić, viši kustos etnolog Gradskog muzeja Sisak i Martina Mladenović, dipl. muzeolog i novinar koja je nakon predavanja održala radionicu izrade zelenih sokova od samoniklog bilja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print