Kralja Tomislava 10

Sisak, Hrvatska

044/ 811-811

Kontakt telefon

Predavanje Ines Ambruš, više stručne savjetnice – konzervatorice

ČETVRTAK

25. 09. 2014. u 19.00 sati, Gradski muzej Sisak, Kralja Tomislava 10

Predavanje „Pregled najznačajnijih industrijskih kompleksa na primjerima u gradu Osijeku i gradovima tvrtkama tzv. company towns (Đurđenovac, Belišće i Borovo)

Predavač: Ines Ambruš, viša stručna savjetnica – konzervatorica, Konzervatorski odjel u Osijeku, Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture

Organizator: Gradski muzej Sisak

Nastanak i razvoj industrije i izgradnje industrijskih pogona, te planiranog stanovanja radnika i činovnika u Slavoniji započeo je tijekom druge polovine 19. i početkom 20. stoljeća. Zemljišta za izgradnju tvornica pomno su odabirana na povoljnim lokacijama ovisno o blizini prometnica, jeftinom zemljištu i mogućim potencijalima radne snage. Početkom 20. stoljeća planski se počelo promišljati o izgradnji industrijskih kompleksa i unutar grada Osijeka, što je bilo regulirano Štatutom iz 1912. godine i to kao zonska izgradnja tvornica na gradskoj periferiji. Izgradnja industrijskih, javnih i stambenih zgrada za radnike i činovnike uvelike je utjecala na stvaranje gradskih blokova i formiranje urbane matrice koja je u Osijeku prepoznatljiva do danas. Industrijski kompleksi izgrađeni nekad na gradskoj periferiji, danas su dio šireg urbanog središta, zaštićene i registrirane kulturno-povijesne cjeline grada Osijeka i kao takvi su s vremenom postali osjetljive potencijalne „brownfield“ investicije (Tvornica žigica „Drava“, Tvornica pokućstva „Povischil“, Osječka tvornica kože, „Union“ Paromlin, Osječka ljevaonica željeza i tvornica strojeva OLT d.d. i dr. ).

Osim izgradnje industrijskih kompleksa u povijesnom dijelu grada Osijeka koji su postali važni markeri u profiliranju i oblikovanju gradske fizionomije potrebno je spomenuti i velike industrijske komplekse izgrađene na potpuno praznim prostorima oko kojih su se formirala naselja sa svim popratnim javnim sadržajima, a predstavljaju urbanu tipologiju grada-tvrtke tzv. company towns. Zbog izuzetnog značaja drveta i tradicije obrade kože upravo na prostoru Slavonije nastale su tri vodeće planirane urbane sredine tog tipa ( Đurđenovac, Belišće i Borovo).

Valorizacijom i promocijom bogate industrijske baštine grada Osijeka i urbane tipologije company towna u Slavoniji potrebno je detaljnije stručno istražiti urbarhitektonske, umjetničke, povijesne i druge vrijednosti u okvirima srednjoeuropskog industrijskog razvojnog konteksta odakle su pristizale investicije, kapital, projektanti, a tako i stilski utjecaji, a sve u svrhu njihovog očuvanja i revitalizacije kao važnih sudionika u stvaranju cjelovitog, modernog srednjoeuropskog identiteta industrijskog doba.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print