Kralja Tomislava 10

Sisak, Hrvatska

044/ 811-811

Kontakt telefon

Radionice za izradu plana upravljanja za arheološki lokalitet Siscia

U Gradskom muzeju u Sisku, 28. i 29. kolovoza 2014. godine, održane su dvije radionice za izradu plana upravljanja za arheološki lokalitet Siscia u Sisku. Radionice su organizirali i vodili stručnjaci organizacije Evropa Nostra Srbija koja je kao dio konzorcija s još tri tvrtke, Kulturno nasljeđe bez granica (CHwB) iz Švedske s kancelarijama u Sarajevu i Tirani, Expeditio iz Kotora i Co-Plan iz Tirane, u tenderskoj proceduri na natječaju Sekretarijata radne grupe za kulturu i društvo Savjeta za regionalnu suradnju (RCCTFCS) ostvarila mogućnost za realizaciju ovog projekta. Arheološki lokalitet Siscia u Sisku jedno je od sedam lokaliteta na Balkanu za koje se u razdoblju srpanj – listopad 2014. izrađuju planovi upravljanja u okviru projekta “Ljubljanski proces II – rehabilitacija našeg zajedničkog nasljeđa“.

Rimski grad Siscia je kompleksno arheološko nalazište čiji se ostaci nalaze ispod suvremenih građevina i infrastrukture grada Siska. Najznačajnija vrijednost je znanstvena, a potom kulturna i estetska, dok se povijesna vrijednost prepoznaje u dugom kontinuitetu grada Siska. Građani svoj grad doživljavaju kao mjesto susreta – starih civilizacija i naroda i suvremenog multikulturalnog suživota koji se prepliće s industrijskim značajem grada. Vrijednost područja čini izvanredan položaj grada na tri rijeke i bogata turistička ponuda u bližoj i široj okolici.

Radionice su vodile Katarina Živanović, dr sc., ključni stručnjak i rukovoditelj projekta i lokalni stručnjaci Višnja Kisić, mr.sc, glavna tajnica Evropa Nostra Srbija i Maja Đorđević, mr.sc, koordinatorica za izradu plana upravljanja. Uvodno predavanje imala je Ivana Miletić Čakširan, pročelnica Konzervatorskog odjela u Sisku za područje Sisačko-moslovačke županije koja je prisutnim sudionicima prikazala povijest, vrijednosti i stanje arheološkog nalazišta Siscia. Sudionici radionice bili su predstavnici Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Konzervatorskog odjela u Sisku Ministarstva kulture, Gradskog muzeja Sisak, Upravnog odjela za prostorno uređenje i zaštitu okoliša i Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo Grada Siska, Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i šport Sisačko-moslavačke županije, SIMORA – Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije, Sisak Projekti, tvornice Segestika, Gradske galerije Striegl, Hrvatskog restauratorskog zavoda, odjela za podvodnu arheologiju i Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Cilj radionice potpuno je ispunjen. Zainteresirani sudionici iz ustanova kulture, zaštite kulturne baštine i uprave grada Siska i Sisačko – moslavačke županije utvrdili su stanje lokaliteta, uvidjeli vrijednosti kulturnog nasljeđa i definirali upravljačku i organizacijsku strukturu i buduće aktivnosti.

Dobar odaziv zainteresiranih sudionika omogućio je da se u svim segmentima radionice prikupi veliki broj informacija koje će omogućiti izradu potpunijeg dokumenta upravljanja arheološkim lokalitetom Siscia u idućih pet godina.

U Sisku je predviđen još jedan susret u drugoj polovici rujna u formi okruglog stola na kojem će sudionici završenih radionica i širi krug sudionika raspravljati o postavljenim smjernicama za upravljanje antičkim kulturnim nasljeđem.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print