Kralja Tomislava 10

Sisak, Hrvatska

044/ 811-811

Kontakt telefon

Predavanje „Zašto je Hefest dva puta bačen s Olimpa“

U sklopu „12. Festivala znanosti“ u petak, 11. travnja 2014. u Gradskom muzeju Sisak, Ulica kralja Tomislava 10 u Sisku, s početkom u 19,00 sati održano je  predavanje  prof. dr. sc. Aleksandra Durmana s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu pod nazivom „Zašto je Hefest dva puta bačen s Olimpa“.

Starogrčka mitologija prije svega, ali i sve druge, sustavno prati tehnološki napredak i svaku nejasnoću koja se u tom procesu ponavlja, a ne može je objasniti, uključuje u novi mitološki događaj. Tako se uz glavne bogove  grčkog Olimpa javljaju i neki, posebno za tu zgodu kreirani likovi da mitom objasne nedokučiva zbivanja u tehnološkim procesima. Zašto je prestolonasljednik Olimpa, sin vrhovnih bogova Zeusa i Here ljevač i kovač Hefest, dva puta nasilno bačen s Olimpa od vlastitih roditelja i zašto su ga molećivo vraćali natrag. Jer su metalurgiju doživljavali kao jedini božanski zanat. Najveći dio toga ranog dijela tehnologije, može se objasniti arheološkim nalazima sa prostora kontinentalne Hrvatske i sačuvao se, na svoj način, u zapisanoj mitologiji antičkih vremena.

U civilizacijskom tehnološkom napretku posebno je važan ljevački zanat jer se kroz njega čovjek naučio pratiti najveće promjene strukture materijala. Što znači pronaći amorfnu rudaču, istopiti je te u kalupu izliti savršeno oblikovani uporabni predmet? Nezamjenjiv i kao oruđe i oružje! 

12. Festival znanosti zajednički organiziraju Sveučilišta u Splitu, Zagrebu, Rijeci i Osijeku, u suradnji s Tehničkim muzejom i British Council-om, pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa od 7. do 12. travnja 2014. godine. Među organizatorima se nalazi i Metalurški fakultet u Sisku. Festival znanosti je manifestacija kojoj je cilj približiti znanost javnosti, odnosno informirati javnost o aktivnostima i rezultatima u području znanosti, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja. Središnja tema Festivala znanosti iduće godine bit će „Valovi“, a osnovni moto festivala i dalje je Izađimo u grad na Festival znanosti. Cilj je većinu aktivnosti smjestiti u centar grada kako bi planirana događanja mogao vidjeti veliki broj građana, od djece predškolske dobi do umirovljenika.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print